Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Osmičky ...

Jestliže nastane válka... " Každá zpráva o tom, že mobilizace a odpor se má přerušit, JE FALEŠNÁ"... "Žádná část naší země nesmí být postoupena nepříteli bez tvrdého odporu. Pokud by nepřitel přece jen obsadil určitou část státu a nastolil vlastní správu, je území i nadále naše".... Odpor na okupovaném území musí pokračovat. Žádný agresor se nesmí cítit bezpečný. Boj pokračuje dokud není celá země osvobozena. Naše jednotky, které se ocitly v nepřátelském týlu, pokračují v odporu. Civilisté se mohou zúčastnit odbojového hnutí  a ztěžovat nepřátelskou činnost jak ozbrojeným bojem tak sabotážemi. Všichni mohou klást pasivní odpor"...... "Každá vláda, která byla ustanovena jiným způsobem než svobodnými všeobecnými volbami, je nezákonná."

Jindřich Marek -Smrt v celním pásmu

Ne, to není odstavec knihy žánru alternativní historie třeba p. Drnka, ani stalinská směrnice z Velké vlastenecké války, (na to by se ty "svobodné volby" nehodily), ale instrukce obyvatelstvu JESTLIŽE NASTANE VÁLKA v telefonním katalogu z roku 1987 Švédského království. (Za kurzívou naše si dosaďte "švédské").

V roce 1938 bojují naše jednotky SOS (Stráž obrany státu) s henleinovskými bojůvkami s vědomím, že nesmí střílet směrem ke hranicím Velkoněmecké říše, odkud bylo běžně stříleno, že zbraně smí používat jen v nutné sebeobraně až po prvním výstřelu druhé strany. Výsledkem byly desítky mrtvých, stovky raněných, tisíce zajatých obránců hranic a hlavně silná demoralizace těchto jednotek, které měly jako první zadržovat počátečný nápor předsunutých oddílů Wermachtu. Tvůrce tohoto příkazu, Edvard Beneš, abdikuje a odjíždí ještě téhož roku do zahraničí s tím, že "má plán".

Politika přizpůsobování, tehdy v hávu r. 1938, a "předvstřícnosti" - asi jsem vytvořil nové české spisovné slovo, v hospodě to nazývají jinak - pokračuje a halí se do mýtu "o mostu mezi západem a východem", aby vypučela známou demisí "demokratických" ministrů z vlády roku 48 a podpisem "prezidenta Osvoboditele", který nás osvobodil i od těch zbytků demokracie a k moci pozval uřvanou menšinu, co se jezdila učit do Sovětského svazu všem oponentům "kroutit krkem". A kdo se jim postavil, dostáli svému slovu.

V roce 1968 zavál vítr, spíše průvan ze zatuchlé spíže, kde téměř už nic nebylo. Zbytky národní hrdosti dusili v lágrech, rozmělnili ji ve voňavou, ale nevýživnou kaši o jedné jediné pravdě diktované shora, o "zářných zítřcích" a "věčných časech". (Jen těch 65 nedotknutých panen v tom nebi chybělo). Národní hrdost přežívala v idealizované a často barvotiskové podobě v emigraci a v daleko syrovějším prostředí zničených životů v zápase o holou existenci na okraji společnosti doma.

Paradoxem je, že národní čest zachraňoval v Moskvě ne generál z II. světové války a prezident Svoboda, ale bývalý interbrigadista, lékař, předválečný komunista a Žid, František Kriegel, který velice dobře znal praktiky sovětského režimu a věděl, kde by mohl skončit.

Zachraňovali ji i tisíce rozlícených a ponížených občanů v ulicích, ve kterých se probudila hrdost a sounáležitost k této zemi, kdy snad poprvé od r. 48 si podstatná část obyvatelstva zřetelně uvědomila, že opět by byla ochotna tu zem bránit bez ohledu na následky. Zjistili najednou, že je k této zemi cosi poutá a nejsou to jenom jejich domy a zahrádky, ale i pocit, že patří sem a tady jsou doma a nezvaný tu nemá co dělat.

Pohádka o "kvadratuře kruhu", "demokratickém socialismu", dalším mýtu a vstřícnosti, nám svobodu nepřinesla, jinak řečeno, nedokázali jsme si ji vzít; ani ten kousek. Naopak jsme se v tom blátě normalizace bezperspektivně rozplácli.

Zcivilizovali jsme se za ta léta. Zatímco v roce 38 jsme měli zbraně, v r. 48 jsme je mohli mít, v r. 68 tak nanejvýš dlažební kostky, jsme v r. 89 skončili s klíčemi v ruce. Kdyby to alespoň byly klíče od katrů, za které bychom zavřely ty, který ten marast udržovali při životě; ale ne, to byly klíče od našich dveří, vrat a forten, za kterými jsme se zase zamkli. A před dveřmi - a už nám leze i dovnitř -  nám zase řádí rudý a hnědý marast, jsou ze stejného těsta, a zase v jiném převleku bezbřehé vstřícnosti všem anomáliím. Tak kdypak odemkneme?

 

P.S. Předvstřícnost: raději nabídněme všechno co máme předem, třeba nám někdo něco udrolí.

 

Autor: Otto Černý | úterý 23.8.2011 23:27 | karma článku: 10,65 | přečteno: 800x
  • Další články autora

Otto Černý

Řád neřád...

Nebo neřádstvo v řádech. Ústavní soudce Rychetský nedostane řád, který už mu byl navržený. Ne proto, že by mu patřit neměl, ale kvůli jeho soudcovské iniciativě ohledně změny volebního zákon.

13.2.2021 v 16:47 | Karma: 19,89 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Otto Černý

(Ne)Sebevražda Anety R. – mičurinství policie a soudních znalců

Mičurinské pokusy patří do jiného ranku než policejní vyšetřování, znalecké posudky, ale když se práce neprovádí do důsledku, čert ví, co z toho vykvete.

8.8.2020 v 20:48 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Společnost

Otto Černý

Franta Sauer z Prahy 6

Obrazoborci jsou zvláštním typem lidí, kterým se daří nejvíce v situacích, kdy je nic neohrožuje. Takové parádní hrdinství, co nestojí víc než nějakou tu motyku nebo provaz, případně jeřáb.

4.4.2020 v 18:17 | Karma: 41,28 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Politika

Otto Černý

Bolševník velkolepý a Karla Maříková

Bolševník velkolepý! Impozantní, dravá, životaschopná rostlina. Superlativy dostanou trhliny, když zjistíme, že jde o obtížný, těžko zničitelný nepůvodní invazní druh, který se musí likvidovat už u kořenů, nenechat vykvést.

9.3.2020 v 14:57 | Karma: 38,29 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Politika

Otto Černý

„Přišel čas, si vzít naši zemi zpátky!! (V. Klaus ml., 10.06.19)

Málokdy se stane, že můžeme nahlížet do vlastní budoucnosti. Před pér desetiletími bylo Švédsko zemí dveří bez klíčů, bez plotů, vstřícných klidných sousedů, vzor slušnosti a příklad národní hrdosti. To bylo Švédsko minulosti.

5.7.2019 v 9:42 | Karma: 43,26 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Rodinný dům se zahrádkou
Rodinný dům se zahrádkou

Hornická, Stříbrná Skalice, okres Praha-východ
2 880 000 Kč

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1827x
zastánce tradičních hodnot, které se přirozeně utvářely s vývinem společnosti a na nichž stojí základy naší evropské civilizace, aktivní odpůrce sovětské invaze, pol. vězeň, signatář CH77, emigrant ve Švédsku, redaktor Severských Listů, nyní v ČR. Zastánce de Gaullových ideí Evropy od Lisabonu až po Vladivostok.

Aktivní člen Trikolora hnutí občanů-

"Co je možné se udělalo, co je nemožné, se udělá!"

Seznam rubrik