Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zlaté Šluknovsko ….! Zlaté bývalé Švédsko…!

Často jsou slyšet nářky, kolik kriminálních činů se dnes děje, že za komunistů tohle nebylo a podobné výlevy. Jednak kriminalita byla trochu jiného druhu a jednak se úroveň kriminality utajovala. Věznic bylo daleko více a byly přeplněné. Např. v r. 1973 věznice Mírov s max. kapacitou 600 vězňů, jich „pojmula“ až 1100, takže v některých odděleních se spalo na etapy. Mám-li však srovnávat časy minulé s časem přítomným ve Švédsku, pokud se kriminality týče, není vlastně co srovnávat. Kde jsou ty časy, kdy se na venkově nezamykalo, kdy vypadlá peněženka jela vlakem dalších 1000 km až za severní polární kruh a vrátila se zpět majiteli. Že tento stav přispívá i k „blbé“ náladě ve společnosti a nebývalému exodů Švédů ze své země, je nasnadě. Poslední roky jich v průměru odchází ročně 35-45 000.

Přicházím s malou ukázkou z domácí rubriky v druhém největším švédském deníku Svenska Dagbladet z 21.9. :

18:11 Mrtvola nalezená v Malaren

17:31 Tři roky vězení pedofilovi

16:29 Dva podezřelí pro vraždu v Blekinge

15:49 Na matku uvalena vazba-podezřelá z vraždy dvou vlastních dětí

15:25 18 let vězení za vraždu vlastního dítěte

15:15 Muž ve vazbě za vraždu manželky

 Hrůzné případy nashromážděné v jednom dni jako součást rubriky „zpráv z domova“. Nevíme, samozřejmě, jaké národnosti byli pachatelé, z korektních důvodů se to ve Švédsku už desetiletí neuvádí. Přesto mám obrovský problém si představit, že pachatelé by byli domorodí Švédové, ale důkazy nemám.

 Dnešní ráno, 22.9. v 8:00, bylo podstatně milosrdnější , alespoň pokud se kriminálních případů týče. Nějaké drogy, objevené ve FIT centru, dále, že metadon se pašuje ze střediska pro drogově závislé a pak noticka, že byl napadený průvodčí ve vlaku: 21letý mladík ho chtěl vyhodit ven. Případ nebyl jediný v poslední době, tak Úřad bezpečnosti práce nařídil, aby ve vlacích sloužili vždy dva průvodčí. Pokud slouží jen jeden, nesmí kontrolovat jízdenky.

Další zpráva oznamovala, že soud osvobodil 32letého muže obžalovaného ze sexuálního násilí. Konkrétně byl nařčen z hrubého zacházení s 16tiletou dívkou během intimního styku. Důvodem k osvobození muže bylo, že dívka s ním měla poměr zcela dobrovolně a se souloží souhlasila a jednáním souhlasila.

Případ se dočkal „korektního“ posouzení ze strany státní žalobkyně Ulriky Rogland, která míní, že soudy nechtějí vidět určité chování dívek, které sebou nese znaky sebepoškozování, zvláště pokud se oběť vysloveně nebrání. Uvádí, že soud nevzal v úvahu, že méně dospělí jedinci mají sklony k sebepoškozování a požaduje, aby soud jednal ze stanoviska, že dospělý jedinec, tedy plnoletý, má větší zodpovědnost za své jednání, než jedinec, který plnoletý není.  Dívka měla na rukou modřiny a soud nepřihlédl také k tomu, že oba partneři nebyli na stejné úrovni. (Míněno fyzicky a životní zkušenosti).

Do případu se vložila spisovatelka Caroline Engvall, která jinak napsala dvě knihy, jejichž hlavním tématem byl právě sex jako prostředek mladých dívek k sebepoškozování. Spisovatelka chápe, že soud má zatěžko pochopit, proč mladí se takto chovají: „Je jednoduché to zamést pod koberec a vidět to jako svobodné jednání,“ píše spisovatelka, ale dodává:“že je za tím mnoho v pozadí, co nikdo nechce vidět“. Chování této dívky nebylo výjimečné,“ píše dál. „Dívky používají sex k tomu, aby se poškozovaly, zvláště když to uvnitř bolí“, konec citátu. (Opravdu doslova přeloženo!)

Spisovatelka píše, že neznalost o sebepoškozování prostupuje celou společností, od zdravotnictví, přes policii a i soudy. Píše dál, „že v 15 letech je každý jedinec podle zákona v posteli plnoprávný“, ale stejně se táže,“ jak dospělý vlastně ten jedinec je?“ a požaduje změnu zákona, podle kterého by se po starším partnerovi nad 18 let v sexu s mladším požadovala větší zodpovědnost i z právního hlediska zvláště tam, kde je násilí součástí sexu.

Takže Švédsko má další problém: záměrné sebepoškozování neplnoletých sexem, kterým se tento druh sebepoškozování vlastně líbí tak, že se mu nebrání. Podle slov spisovatelky, která o problému mluví v množném čísle, je to běžnější jev.

Takže státe ochraňuj, ať se to někomu líbí nebo ne. Máme o pseudoproblém a možná o zákon více. Vhodné téma pro nějakou evropskou komisi.

Autor: Otto Černý | čtvrtek 22.9.2011 13:39 | karma článku: 16,40 | přečteno: 1775x
  • Další články autora

Otto Černý

Řád neřád...

Nebo neřádstvo v řádech. Ústavní soudce Rychetský nedostane řád, který už mu byl navržený. Ne proto, že by mu patřit neměl, ale kvůli jeho soudcovské iniciativě ohledně změny volebního zákon.

13.2.2021 v 16:47 | Karma: 19,89 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Otto Černý

(Ne)Sebevražda Anety R. – mičurinství policie a soudních znalců

Mičurinské pokusy patří do jiného ranku než policejní vyšetřování, znalecké posudky, ale když se práce neprovádí do důsledku, čert ví, co z toho vykvete.

8.8.2020 v 20:48 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Společnost

Otto Černý

Franta Sauer z Prahy 6

Obrazoborci jsou zvláštním typem lidí, kterým se daří nejvíce v situacích, kdy je nic neohrožuje. Takové parádní hrdinství, co nestojí víc než nějakou tu motyku nebo provaz, případně jeřáb.

4.4.2020 v 18:17 | Karma: 41,28 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Politika

Otto Černý

Bolševník velkolepý a Karla Maříková

Bolševník velkolepý! Impozantní, dravá, životaschopná rostlina. Superlativy dostanou trhliny, když zjistíme, že jde o obtížný, těžko zničitelný nepůvodní invazní druh, který se musí likvidovat už u kořenů, nenechat vykvést.

9.3.2020 v 14:57 | Karma: 38,29 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Politika

Otto Černý

„Přišel čas, si vzít naši zemi zpátky!! (V. Klaus ml., 10.06.19)

Málokdy se stane, že můžeme nahlížet do vlastní budoucnosti. Před pér desetiletími bylo Švédsko zemí dveří bez klíčů, bez plotů, vstřícných klidných sousedů, vzor slušnosti a příklad národní hrdosti. To bylo Švédsko minulosti.

5.7.2019 v 9:42 | Karma: 43,26 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1827x
zastánce tradičních hodnot, které se přirozeně utvářely s vývinem společnosti a na nichž stojí základy naší evropské civilizace, aktivní odpůrce sovětské invaze, pol. vězeň, signatář CH77, emigrant ve Švédsku, redaktor Severských Listů, nyní v ČR. Zastánce de Gaullových ideí Evropy od Lisabonu až po Vladivostok.

Aktivní člen Trikolora hnutí občanů-

"Co je možné se udělalo, co je nemožné, se udělá!"

Seznam rubrik