Legislativní obruče EU – zákon o „praní špinavých peněz“.

Jsi, občane, podezřelý, že ses provinil proti zákonům této republiky? Pokud ano, v nejmírnější formě k vyšetření skutkové podstaty toho možného činu či přečinu budeš povolán k podání vysvětlení na Kriminální policii. Budeš poučen o svých právech, vyslechnut, případně podepíšeš protokol. Protokol podepíše i vyšetřovatel Kriminální služby Policie České republiky svým jménem, funkcí a hodností. Výslech může probíhat za přítomnosti tvého advokáta, občane. Potud běžný postup.

Máš-li však, občane, smůlu, že na tvůj účet chodí jen nějakých, řekněme patnáct tisíc měsíčně a máš-li závistivého souseda nebo jsi někomu přebral snoubenku a bohatší tetičku v Americe, možná stačí teta z Horní Dolní, která prodala záhumenek, může se stát, že se oka mihnutím staneš majitelem zablokovaného soukromého účtu a nepřítelem státu a na 2x 72 hodin žebrákem.

Existuje zákon č.253/2008 o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Zákon jednoduše převzal Směrnici EU 2005/60/ES a „to za účelem zabránění zneužívání finančního systému k legalizaci výnosů z trestné činnosti a k financování terorismu a vytvoření podmínek pro odhalování takového jednání“.

Co znamená ona legalizace? V §3, odst. 1 se říká, že: „Legalizací výnosů z trestné činnosti se pro účely tohoto zákona rozumí jednání sledující zakrytí nezákonného původu jakékoliv ekonomické výhody vyplývající z trestné činnosti s cílem vzbudit zdání, že jde o majetkový prospěch nabytý v souladu se zákonem. Odstavec 2., se dotýká financování terorismu.

Potud bychom si všichni mohli říci, že je dobře, že takový zákon existuje. I když, při bližším zkoumání občanu dojde, že těžko si bude např. pasák zakládat účet, kam mu budou chodit peníze z výnosu prostituce, že?

Takže, občane, nastane situace, kdy jsi přebral kamarádovi snoubenku a zrovna v tom čase ti poslala teta něco na přilepšenou, řekněme 100.000 Kč. Už předtím ses pochlubil kamarádovi, že to půjdete oslavit. Kamarád nespí několik nocí a tak brouzdá po internetu a dozví se, že existuje něco jako tento zákon a analytický útvar Ministerstva financí, který je vděčný za jakoukoliv zprávu o lumpech, kteří si nechávají posílat na účet peníze z trestné činnosti. Je to sice nelogické, že by byl pasák tak na hlavu padlý, ale byrokracie logiku nemá.

Občane, jsi náhle zaměřen, byrokracie se dává do pohybu. Tvoje banka dostane echo, a jakmile tam dorazí peníze od tety, účet zablokují. Důvod? Pokud se s tebou, občane, někdo po pár hodinách dotazů bude bavit, nedozvíš se více, než že banka plní nařízení. Posléze obdržíš papír podepsaný osobou za přepážkou a náměstkem ředitele pobočky s textem, že „byla omezena dispozice s částkou 100.000 Kč v souladu s §15 odst. 1., zákona 253/2008Sb o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu ve znění pozdějších předpisů“.

A dále text pokračuje: „Omezení nakládání s prostředky na účtu bude ukončeno po doložení dokladů a ukončení kontroly transakcí na účtu realizované ve smyslu §9 výše zmíněného zákona“. A šmytec.

Podle §9 toho zákona musíš, občane, předložit průkaz totožnosti a vysvětlit původ peněz, proč se na účtu najednou objevila neobvykle vysoká částka. Občane, vysvětlíš to, ale banka má na kontrolu správnosti údajů 72 hodin a v případě potřeby, když se to bance nebude zdát, dalších 72 hodin.

Co je podle §6 podezřelý obchod? Občane, všechno. I to, že ti, občane, přijde najednou 100.000 od tety, když ti tam každý měsíc chodí usmolených patnáct! Posuď: §6, odst.1e říká, že „prostředky, s nimiž klient nakládá, zjevně neodpovídají povaze nebo rozsahu jeho podnikatelské činnosti nebo jeho majetkovým poměrům“.

Náhle je z tebe, občane, podezřelý z trestné činnosti „praní špinavých peněz“. Takový otloukánek.  A pokud máš tu smůlu, že je to tvůj jediný účet a nemáš peníze ve štrozoku, tak nemáš týden na jídlo.

Kromě zaměstnance pobočky, jsou zaměstnanci centrály banky a úředníci analytického odboru MF, anonymní. Komunikace, pokud probíhá, pouze skrze zaměstnance pobočky. Kafkův zámek.

Městečkem hýbou pověsti o podezřelých penězích, zhrzený kamarád je spokojený, že tě připravil o šest bezesných nocí.

Stát spal ale dobře. Na úředníky a unijní zákony je vždy spolehnutí.

Autor: Otto Černý | neděle 6.5.2012 23:08 | karma článku: 16,42 | přečteno: 1901x