Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Franta Sauer z Prahy 6

Obrazoborci jsou zvláštním typem lidí, kterým se daří nejvíce v situacích, kdy je nic neohrožuje. Takové parádní hrdinství, co nestojí víc než nějakou tu motyku nebo provaz, případně jeřáb. 

Doba pokročila, tak jsou humánnější, sochy nesráží na zem, netaví je, ale humánně odváží do depozitářů. Důležité pro ně až tak není, že ta socha zmizí, to už je ta pověstná třešnička na dortu, ale že ukojí svou spravedlivou touhu vyrovnat si účet. Posvětit si vlastní pravdu.

Sochu maršála Koněva postavili normalizační komunisté, aby účelově vyzdvihli rok 1945, tu pozitivnější stránku Sovětské armády a upozadili rok 1968, kde se nejen SA, ale i ostatní armády VS projevily jako okupační. To ovšem nepopírá fakt, že pomník ztělesňuje osvobození Československa.

Gloriolu jediného osvoboditele Prahy a Čech si nevytvořil maršál Koněv, na té se začalo pracovat už po příjezdu čsl. vlády z Košic do Prahy, kdy oproti slibům z exilu domácímu odboji, představovanému v tu dobu ČNR, se díky tlaku komunistů žádná místa ve vládě neuvolnila a interpretace zásluh z odboje se přenášela jen na komunisty a Sověty.

Koněv za to pochopitelně nemůže. Nemůže za řádění oddílů SMĚRŠ, které odvlékaly bývalé občany carského Ruska, tehdy občany ČSR, nebyly mu podřízené.  Neodvlekly jen naše občany, ale operovaly i na území západních Spojenců, kde si přebíraly a odvlékaly vytipované osoby ve velkém často za aktivního přispění spojeneckých armád. Chceme-li kritizovat, tak si zameťme i před vlastním prahem. Z tehdejších čsl. oficiálních míst se nikdo nepokusil jejich řádění, když ne zastavit, tak se o to alespoň pokusit. ČSR nebyla pod okupační správou, mohlo se jít do střetu. Finsko to dokázalo, např. Sověti by si případnou ozbrojenou konfrontaci rozmysleli. Jenomže, už tehdy byla naše politická reprezentace v takovém patolízalském poddanství vůči Stalinovi, že ani neprotestovala.

Maďarské události se do tak tragických rozměrů rozvinuly díky vnitřní válce mezi samotnými maďarskými nohsledy Moskvy. I Sověti váhali, nechtělo se jim do přímé intervence, doufali, že to Kadár, který ostatně nebyl žádné neviňátko, vyřeší stejně jako Gomulka v Polsku ve stejném roce, a pošle do ulic vlastní tanky. Ten váhal, stejně jako Dubček v roce 1968, až Sověti pod vedením Koněva přikročili k vojenské akci, která měla za následek tisíce mrtvých.  

Část ČSLA stála v pohotovosti na hranicích Maďarska a v případě jiného vývinu situace mohla sehrát nehezkou úlohu. Přibyly by pamětní desky za tuto akci a zase by bylo co strhávat.

Kdybych byl Maďarem, určitě bych se účastnil odporu proti invazní armádě, tak jak jsem se účastnil i v roce 1968.  Pro mnohé z nich tehdy, ani pro mne potom, to nebyl boj za socialismus, ale za svoji zem, za nezávislost.

Československý rok 1968 se rozvíjel obdobným způsobem jako ten maďarský v roce 1956. Rozbroje mezi vládnoucími aparátčíky, sovětskými místodržiteli, zhouply společnosti do normalizačního marastu se všemi důsledky.

Prý se Koněv účastnil v květnu 1968 rekognoskace pro vpád vojsk VS, potvrzeno to není. Nepřijel si později převzít titul hrdiny ČSSR, údajně z nechuti vůči invazi států VS do Československa.

Chceme-li soudit historii a historické osobnosti za jejich činy, změřme i svoji účast, o co jsme sami přičinili, abychom pozdější hodnocení doplnili o svoje faktické zásluhy.

Odstranění sochy je barbarský čin. Ve velkém to dělali nacisté i komunisté. Ale ani Masarykova republika v tom nemá čisté svědomí.

Socha byla poplatná své době, stála tam. Její odstranění znamená faktické zničení díla. Díla, která nemají pouhou utilitární užitkovou funkci, mají svoji autentičnost, která je narušená i tím, že je vytrhneme z kontextu, postavíme někam jinam. Ztrácí svoji autentičnost, stávají se pouhým předmětem. Zničíme je. A ničit sochy, nejenom sochy, je vandalství.

Maršál Koněv svým historickým významem značně přesahoval pouhý obvod Prahy 6, jeho armáda osvobodila podstatnou část Československa, proto jednostranné rozhodnutí Prahy 6 o odstranění sochy není legitimní.  Je to věc celé společnosti. Ze strany Prahy 6 se jedná o jednostranný akt čistě politického charakteru, který nepatří do gesce státních úřadů na lokální úrovni a který navíc poškozuje zájmy tohoto státu.

Hleďme si vlastní historie, přiznejme si vlastní selhání, kdy jsme umožnili, že za nás jednali jiní. A nesuďme ostatní. Máslo na hlavě máme především my.

Franta Sauer šel strhávat Mariánský sloup v čele spravedlivě rozhořčeného davu, aby za velkého humbuku Rakousku Uhersku, žaláři to národu, ukázal, že my Češi také máme odvahu!  

Starosta Kolář v tichosti využil nouzového stavu, kdy i zloděj se rozmýšlí krást, aby pokradmu sochu demontoval. Způsob jednání, který může zvolit jedině pirát.

Otto Černý

Autor: Otto Černý | sobota 4.4.2020 18:17 | karma článku: 41,28 | přečteno: 1908x
  • Další články autora

Otto Černý

Řád neřád...

Nebo neřádstvo v řádech. Ústavní soudce Rychetský nedostane řád, který už mu byl navržený. Ne proto, že by mu patřit neměl, ale kvůli jeho soudcovské iniciativě ohledně změny volebního zákon.

13.2.2021 v 16:47 | Karma: 19,89 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Otto Černý

(Ne)Sebevražda Anety R. – mičurinství policie a soudních znalců

Mičurinské pokusy patří do jiného ranku než policejní vyšetřování, znalecké posudky, ale když se práce neprovádí do důsledku, čert ví, co z toho vykvete.

8.8.2020 v 20:48 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Společnost

Otto Černý

Bolševník velkolepý a Karla Maříková

Bolševník velkolepý! Impozantní, dravá, životaschopná rostlina. Superlativy dostanou trhliny, když zjistíme, že jde o obtížný, těžko zničitelný nepůvodní invazní druh, který se musí likvidovat už u kořenů, nenechat vykvést.

9.3.2020 v 14:57 | Karma: 38,29 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Politika

Otto Černý

„Přišel čas, si vzít naši zemi zpátky!! (V. Klaus ml., 10.06.19)

Málokdy se stane, že můžeme nahlížet do vlastní budoucnosti. Před pér desetiletími bylo Švédsko zemí dveří bez klíčů, bez plotů, vstřícných klidných sousedů, vzor slušnosti a příklad národní hrdosti. To bylo Švédsko minulosti.

5.7.2019 v 9:42 | Karma: 43,26 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika

Otto Černý

Odkaz Stiega Larssona – Po stopách vraždy O. Palmeho

Před týdnem proběhl v knižním obchodě Dobrovský křest knihy Jana Stocklassy: „Odkaz Stiega Larssona – Po stopách vraždy Olofa Palmeho.

14.3.2019 v 13:27 | Karma: 12,53 | Přečteno: 368x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1827x
zastánce tradičních hodnot, které se přirozeně utvářely s vývinem společnosti a na nichž stojí základy naší evropské civilizace, aktivní odpůrce sovětské invaze, pol. vězeň, signatář CH77, emigrant ve Švédsku, redaktor Severských Listů, nyní v ČR. Zastánce de Gaullových ideí Evropy od Lisabonu až po Vladivostok.

Aktivní člen Trikolora hnutí občanů-

"Co je možné se udělalo, co je nemožné, se udělá!"

Seznam rubrik