Diskuse

Cesta k únoru 1948

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
P

Pavel_D

27. 2. 2012 10:31
Karma!!!!

Přesně, odpovídá to i mým informacím, které šly vyčíst z poválečného tisku (ještě mám něco schované). Tichá likvidace lidí s demokratickým smýšlením začala už v r. 1945. A to hlavně agenty NKVD. Nejasná mi zůstává jen skutečná úloha K. Gottwalda. Údajně byl k vedení procesů a hrdelním trestům donucen sověty. Otec mého spolužáka byl osobním lékařem Marty G. a ta mu údajně potajmu sdělila, že Kléma byl v r.53 ve skutečnosti zavražděn. Z lékařského hlediska je to možné. Podobně dopadl Tonda, když si dovolil trochu postavit se "na zadní", jel do Moskvy na kobereček a za pár dní měl funus. Pravdivost těchto historek by stála za objasnění.

1 0
možnosti

Ottis300

27. 2. 2012 11:08
Re: Karma!!!!

Ano, informace jsou rozporné. Novotný ve svých pamětech dokládá, že ošetřující lékař byl dr. Haškovec, později obviněný ze smrti Gottwalda, kteý byl ale patolog, nikoliv srdcař. Doporučil ho Slánský, jelikož Haškovec byl komunista. Předtím měl projíždět Prahou osobní lékař Stalina, který po prohlídce Gottwalda, podle svědectví Slánského, řekl, že už je v "rukou Božích". Těžko se v tom vyznat. Výduť aorty však dokazovala, že příčinou smrti byly nenávratné změny díky příjici. Choroba nebyla tehdy zas tak neobvyklá. Nechci se pouštět do podrobností, výklady různé a pramenů málo.

1 0
možnosti

Ottis300

27. 2. 2012 10:28
Dovětek k článku:

Nejsem aktivní přívrženec žádných současných politických stran, 20 let jsem se vyhýbal jakémukoliv komentování věcí na veřejnosti. I já jsem si vědom, že je "cosi shnilého v státě dánském", tady v našem, a tak se v intencích svobody slova, která je každému z nás, oproti dřívějšku, zaručená, vymezuji proti těm silám, jejichž působení považuji za největší ohrožení principů demokracie a morálky obecně a to jako osoba soukromá.

Spousta informací o této době lze najít u historiků jako K. Kaplan, Vilém Hejl a bývalých důstojníků rozvědného aparátů, Augusta, Frolík, Bitman, kteří přeběhli na Západ. Všichni měli přístup k archívům MV. Pohled zvenčí, z útrob bývalého SSSR, dokumentují nové knížky mého přítele z Uppsaly, historika K. Durmana: "Popely ještě žhavé", I i II. díl, který rovněž vychází z archívů bývalých tajných služeb. Uzavřel bych to slovy k. Durmana v posledním oddílu jeho knihy: "neulpívat na klišé, jít za třeba nepopulární pravdou a namísto paušálních soudů hledat nuance".

0 0
možnosti
P

Pavel_D

27. 2. 2012 10:40
Re: Dovětek k článku:

Leccos zajímavého uvádí i M. Ivanov, např. neblahý dosud důstojníka americké armády (původem českého), který byl vyslán gen. Pattonem dojednat s ČNR pomoc při osvobození Prahy v květnu 1945. Už tam to začalo - odmítnutí americké pomoci (a posléze i Marshallova plánu - viz  http://www.totalita.cz/vysvetlivky/marshall.php ).

0 0
možnosti
VS

Astaroth

27. 2. 2012 10:18
"strasne utrpeni politickych veznu"

Predstavme si, ze by komuniste zvitezili a provedli revoluci a ruzni ti kmotrove, Kalousci, Havove a mnoho dalsich by doslo nepekneho osudu a za dalsich 40 let by byl komunismus zase porazen. To by nastala propaganda jako ted s Horakovou a Pikou, jakze byli nespravedlne souzeni v zinscenovanych monstrprocesech a ve skutecnosti to byli hrdinove... Po Kalouskovi by nakonec i pojmenovali ulici a rehabilitovali jej!

0 0
možnosti
P

Pavel_D

27. 2. 2012 10:42
Re:

Ještě jste neuvedl, na čí straně byste stál.

0 0
možnosti
PH

petrph

27. 2. 2012 8:30
tady jsou možná vidět kořeny vítězství komunismu u nás

Venkoncem,říkat si může kdo chce co chce, a Gottwald už měl podobné projevy i předválečném parlamentu. Ovšem, tím to i skončilo, protože kromě vlády a parlamentu existovaly plně funkční orgány i instituce , jak státní, tak i občanské. A každý, i rozumně uvažující občan by si rozmyslel jít někam obsazovat četnickou stanici nebo drancovat.Zasáhla by četníci, zasáhla armáda a nezávislé soudy by si to s ním rychle vyřídily.

Po květnu 1945 se situace rapidně změnila. Stejně jako se Mašínové naučili od svého otce "legitimně" likvidovat své nepřátele, morální otrlost a neúcta k oficiálním orgánům se projevila u všech. Pokud se jim zdálo "legitimní" obsadit budovu SNB, tak jí obsadili. Pokud se jim zdálo legitimní vydat ze skladů zbraně pro jednotky Lidových milicí, tak je vydali. Když se rozhodli, tak  obsazovali soukromé podniky.....

Bylo to jak se říkalo u nás "nomální"

1 0
možnosti

Ottis300

27. 2. 2012 10:34
Re: tady jsou možná vidět kořeny vítězství komunismu u nás

Souhlas, společnost byla demoralizovaná, rozvrácená, morální hodnoty byly zpochybněny, ke slovu a moci se dostávaly pochybné existence, kontinuita předválečné společnosti oproti jiným státům byla přervaná zrovna těmi, kteří ji měli upevňovat. Stav, který do určité míry a znaků nastal i po tzv. sametové revoluci. Plody nedůslednosti a naivity těch let budeme sklízet jetšě dlouho. Ani ty řeči o novém únoru nejsou tak od věci.

2 0
možnosti
K

krllo

27. 2. 2012 7:25
Otíku a dnes pod vedením tvých odkláněčů směřujeme k dalšímu Únoru!

2 0
možnosti
JN

Já, Claudius

27. 2. 2012 7:20
Hochu hochu

uvědom si, že komunisté se dostali k moci jen přes odpornou protilidovou politiku tzv. demokratů. A jestli se dobře koukáš kolem sebe, tak to zase nespěje nikam jinam.

2 0
možnosti
W

wiki5.5

27. 2. 2012 2:16
ani jsem si nikdy neuvedomil

ze jak Zapotocky tak Novotny byli oba kapove v koncentraku... zrejme pro prvniho tajemnika KSC to byla vyzadovana kvalifikace

1 0
možnosti
K

klavesnice1

27. 2. 2012 9:06
Re: ani jsem si nikdy neuvedomil

Tato informace občas probleskne v diskuzích. Mohl byste, prosím, sdělit v jakém koncetráku (přesně, místo) a ve kterém období (přesné datum od - do) byli tito lidé "kápa"?

Děkuji za odpověď.

0 0
možnosti
K

kaktusak

27. 2. 2012 0:20
Každopádně to byla úspěšná akce.

První republika zkrachovala po všech stránkách, buržoazní demokracii odstranili sami pravičáci, pronásledovali komunisty a vydali zemi Hitlerovi. Proto po válce získala největší podporu občanů levice. Slibovala práci pro všechny a to taky splnila.

Antikomunisté se pokusili v únoru 48 zvrátit výsledek voleb palácovým pučem, jak byli zvyklí z první republiky, ale tentokrát neuspěli, zvítězili pracující.

4 0
možnosti
W

wiki5.5

27. 2. 2012 1:28
Re: Každopádně to byla úspěšná akce.

vase lzi jsou unavne. Po valce jste soudruzi nasekali tolik prasaren za podpory Sovetskeho svazu jako kupr. Kosicky vladni program, ze vase nesmysly se ani zdaleka nepriblizuji tomu co se opravdu stalo.

A nazyvat vitezstvi pracujicich to, ze delnici a rolnici na vas nadavali zcela otevrene, protoze se nemuseli bat ztraty prace, zatimco inteligence jenom potichu je opravdu je opravdu logiky vygumovane hlavy soudruha.

5 0
možnosti
U-UV

Urb - Uničtoženie vraga

26. 2. 2012 23:14
Narodila jsem se tedy pár let po Únoru,

ale za ta krásná léta prožitá občanským životem a družnosti mezi lidmi, jsem mu ze srdce vděčna a Gottwaldovy spisy nikdy z naší knihovny neodstraním. Kdo nebyl schopen žít prací a nekrást, skončil v kriminálu, nebo v nějakém lágru v Rakousku.

5 0
možnosti
W

wiki5.5

27. 2. 2012 1:30
Re: Narodila jsem se tedy pár let po Únoru,

vy jste zrejme nezazila tu druznost v Jachymove, ze soudruzko.

2 0
možnosti
OKV

oldfashioned Kokodák v1

26. 2. 2012 22:29
zde budou nadávat zase jen rudokožci...

(jako ten rudej strejda pode mnou:-))

3 0
možnosti
U-UV

Urb - Uničtoženie vraga

26. 2. 2012 23:16
Re: zde budou nadávat zase jen rudokožci...

Nejapné nadávky jsi právě užil ty sám. Ovšem, poté co jsme četli výzkumy z Kanady, to chápeme.

3 0
možnosti