Ve stínu .... (KSČM)

21. 11. 2012 22:10:26
Část nadpisu jsem si vypůjčil ze stejnojmenného filmu „Ve stínu“, který stále běží v našich kinech. Silný film, který přibíjí diváky do sedadel, popisující marný boj čestného člověka s vražednou arogancí totalitní moci. Málokdy se stává, aby diváci seděli i po skončení samotného filmu a nechali přehrát titulky do úplného konce.

Ale nemluvme o filmu, ale připomeňme si alespoň pietně průběh desetiletí nesvobody, kdy hnědá totalita se přelila v rudou, kdy vláda jedné strany s přidruženými kolaborujícími stranami NF tvořily potěmkinovské klišé „jiné demokracie“, „lidové“ tomu říkaly, až ztratily i poslední zbytky falešného pozlátka a postupně se hroutily vlastní neschopností.

Hroucení není však zhroucení, jak vidno. Výkřiky o „jiné demokracii“, které v posledních dnech létaly éterem, opět signalizují snahu dát slovům jiný obsah: ohnout je, přizpůsobit, vecpat je do podvědomí společnosti, dát jim punc srovnatelné alternativy. Tak jako neexistuje „opravdová „ pravda, tak nemůže existovat „jiná“ demokracie nebo dokonce „demokratičtější“ demokracie, pokud vůbec o demokracii mluvíme.

Tudíž ani nemůže existovat „komunistická“ strana bez toho, aby se nehlásila ke komunistické ideologii, bez toho, aby nebyla spojována s minulým obdobím korunovaným „úspěchy“ socialismu, s obdobím „biafry ducha“, kdy autorativně vládla jediná strana právě s názvem, „komunistická“. Pokud by, čistě teoreticky, strana, která se i dnes nazývá komunistická, neměla s tímto období žádné ideologické sounáležitosti, proč by tedy, čistě logicky, se nazývala „komunistická“? Nezatěžoval by tento název stranu, která deklaruje, že je jiná, řekněme očištěná? Anebo jsme blíže pravdy, když KSČM otevřeně nazveme přímou pokračovatelkou KSČ, stranou pouze inovovanou, přizpůsobenou době a situaci?

Byl vůbec 89. rok revolucí, byť sametovou? Nešlo jen o předání moci a vedení „ideologického“ zápasu o „věc socialismu“ jinými prostředky? Nešlo jen o taktický manévr, který se podařil díky tomu, že „jsme nebyli jako oni“?

Komunisté tedy nebyli poražení a eliminováni jako síla, pouze demokraticky odsunuti, dočasně oslabeni, aby vzápětí ožili jako nová strana se starým názvem. Komunisté byli odjakživa pragmatisté.

Osoby a obsazení činohry divadelního klubu KSČM nedávají velký důvod k optimismu, že snad jde o tzv. „reformované“ nebo „eurokomunisty“. Odmyslíme-li si personální obsazení, kde se nachází, až na čestné výjimky, směs všeho, co bývalý režim stejně odložil, tak s údivem zjišťujeme, že pro stranu, která navenek tolik dbá, aby se jevila jako jiná, bere změnu v r. 1989 jako negativní předěl. Je to drobnost nebo závažná indicie jako postávání u hrobu Gottwalda, která ukazuje, o jakou stranu ve skutečnosti jde?

Nestojíme před fenoménem dr. Jeckylla a p. Hyda, s jednou tváří přívětivou a druhou ....?

V Prohlášení KSČ z 20. 12. 1989, kde se strana omlouvá občanům a distancuje od „přehmatů“ minulé doby se v posledním odstavci dál uvádí:„... při respektování všeho nesporného a trvalého čeho bylo dosaženo v průběhu národně demokratické revoluce a výstavby socialismu v naší vlasti. Přitom budeme vždy starostlivé dbát pravidla chovat se pozorně k dějinám, neboť jinak bychom se dopustili dalších chyb, dokonce na svých matkách a otcích, sami na sobě. Proto nedopustíme ani snižování pracovních a občanských zásluh těch členů strany, kteří po deseti­letí svědomitě a nezištně plnili politické a pracovní úkoly v pro­spěch naší společnosti."

Celá koza a nažraný vlk.

A abych nezapomněl: ten film je o morálce a cti.

Autor: Otto Černý | středa 21.11.2012 22:10 | karma článku: 32.85 | přečteno: 2902x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 23.03 | Přečteno: 359 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 43 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.14 | Přečteno: 293 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.77 | Přečteno: 512 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1707

zastánce tradičních hodnot, které se přirozeně utvářely s vývinem společnosti a na nichž stojí základy naší evropské civilizace, aktivní odpůrce sovětské invaze, pol. vězeň, signatář CH77, emigrant ve Švédsku, redaktor Severských Listů, nyní v ČR. Zastánce de Gaullových ideí Evropy od Lisabonu až po Vladivostok.

Aktivní člen Trikolora hnutí občanů-

"Co je možné se udělalo, co je nemožné, se udělá!"

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...