Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Házení pukavců

Nebylo málo politiků, zvláště v těch dřevních časech, kdy své názory museli osobně přednášet na veřejnosti, a kteří obdrželi nějaký ten zásah vajíčkem. Žlutá lepkavá hmota ulpívala a zatékala do všech záhybů oděvu a dost spolehlivě poslala řečníka na ústup. Vajíčkem se anonymně projevil názor těch, kteří vlastně ani názor mít nemuseli, jen se jim nelíbil názor toho, kdo zrovna mluvil. Vajíčko to vyřešilo. Emoce opadly, šaty šly do čistírny, vyteklý obsah názor nezměnil, k újmě nepřišel nikdo.

Ty doby jsou asi pryč. Politická vajíčka nikoliv. Vyvíjíme se. Nehází se anonymně, nehází se na tribuny. V čase mediálních trub máme jiné možnosti a účinnější než v těch dřevních časech: hod vajíčka si můžeme rozmyslet, dokonce takticky počkat, až se z něj stane pukavec a pak hodit. Pohříchu neanonymně, důležitý je však dosažený účel a ten víme, že světí prostředky, tak i tu svojí tvář obětujeme.

Jeden takový pukavec letěl před nějakými dny z Hradu odkud jinak létá také leccos, především na novináře. Tento pukavec letěl na Annu Šabatovou a smrděl neskutečně. Autor pukavce, prezident Zeman, odůvodnil svůj odmítavý postoj ke zvolení A. Šabatové poznámkou o nejasnosti účasti kandidátky na ombudsmana v tzv. kuřimské kauze a hozený pukavec jí měl diskvalifikovat. Nebavme se o tom, že kauza byla policejně šetřena a soud dospěl k nějakým závěrům a že A. Šabatová říká, že byla podvedena, jako ostatně i řada odborníků v této věci, bavme se ale o tom, že takový hozený pukavec smrdí a nedá se jen tak lehce vyprat, že začne žít svým vlastním životem a doprovází trefeného hodně dlouho. Vlastně ulpí snad navždy.

Smrad pukavce zasáhl i internetový portál Protiproud. V článku „Nitky neobjasněného spiknutí vedou vysoko: „Co ví Miloš Zeman o propojení pedofilní mafie s Annou Šabatovou?“, se smrad pukavce nejen transformoval do vtíravého nadpisu, (v článku se jinak popisuje bezesporu hrůzný obsah příběhu a jeho možné interpretace), ale transformoval se i do konkrétního úsudku v závěru článku, kde se A. Šabatová už stává „významnou aktérkou oné kauzy“, která „kandiduje do úřadu v němž se jako zástupkyně lidských práv podílela na hrůzyplné kauze plné bezpráví“. Konec citace i článku autora Václava Dandy, což je jinak pseudonym, nikoliv skutečné jméno. Ani Kojzar neblahé paměti by se nemusel za takové vývody stydět. (Podotýkám, že některé články Protiproudu čtu se zájmem a jedním článkem jsem dokonce přispěl.)

Plyny, jak víme, se rozpínají všemi směry, tak si ten pukavčí smrad našel cestu i na blog IDnes, kde jistý pan bloger Olšer, dříve povoláním novinář Rudého horníka, nechtěl být pozadu, a trochu toho smradu z pukavce, a jak se říká, „s křížkem po funuse“, poslal mezi další veřejnost. Ve svém blogu s nadpisem „Ombudsmankou byla zvolena dcera člena ÚV KSČ po Vysočanském sjezdu“ - opomíjíme-li (a)logiku nadpisu - nám tvrdí, že „geny se nezapřou“ a dotvrzuje to životopisem otce A. Šabatové, jakožto životem komunisty.

Pikantní na tom všem je, že seshora uvedeného vzorku pánů tolik se starající o čistotu státní správy, o morální profil žadatele, má ten první ve svém okolí na mnohem důležitějších postech osoby, o jejichž morálce a nestranních úmyslech se dá s úspěchem pochybovat, ten druhý je částí lobby, která přicmrnduje tomu prvnímu a ten třetí je klasický příklad probudivšího se „odbojáře“, který boural systém zevnitř tím, že psal pitomé články o údernících. V tom ostatně nepřestal. Ale už to není o údernících.

Nemusím se ztotožňovat s politickými názory A. Šabatové, ani existencí úřadu ombudsmana, o kterého koneckonců ani nejde, ale mám-li to celé dát do rámce charakteru naší politické scény, tak dávám přednost jí. Mám snad dát přednost bývalým absolventům marxistických kateder, sovětských diplomatických škol, bývalým aktivním zaměstnancům StB a jimi vyrobeného společenského smetí , politrukům a dalším, kteří svoji kariéru postavili na loajalitě totalitní moci, případně na aktivním členství v KSČ? Kam položíme ono pověstné měřítko? Kde je potom ona dělicí čára mezi elementární morálkou a tím dalším? Nechci nikoho za nic odsuzovat, ani posuzovat každého motivaci v soužití s totalitou. S tím ať se každý vypořádá sám. Ten pach pukavce ale svědčí o tom, že tato společnost se stále nedokáže vyrovnat sama se sebou a se svojí minulostí.

Politické názory jsou jedna věc a občanský postoj věc druhá. A tady A. Šabatová a její manžel P. Uhl patří k těm čestným, kteří si s totalitním režimem nikdy nezadali navzdory rokům kriminálu a pronásledování. A tam někde začíná to měřítko. Ať si každý sám na něm ten svůj centimetr najde. Směrem k nule.

Snad se nedožiji toho, že předmětem vážné diskuze v tomto státě bude odsouzení aktivit Charty 77 a provokací vůči Husákovskému režimu v letech 1977-89, čímž bylo Prognostickému ústavu předčasně zabráněno v dokončení a uvedení zadání do praxe s názvem: „Od perestrojky k demokratickému socialismu v období 1989-2014“.

Otto Černý

Autor: Otto Černý | neděle 16.2.2014 20:17 | karma článku: 9,36 | přečteno: 520x
  • Další články autora

Otto Černý

Řád neřád...

Nebo neřádstvo v řádech. Ústavní soudce Rychetský nedostane řád, který už mu byl navržený. Ne proto, že by mu patřit neměl, ale kvůli jeho soudcovské iniciativě ohledně změny volebního zákon.

13.2.2021 v 16:47 | Karma: 19,89 | Přečteno: 758x | Diskuse| Politika

Otto Černý

(Ne)Sebevražda Anety R. – mičurinství policie a soudních znalců

Mičurinské pokusy patří do jiného ranku než policejní vyšetřování, znalecké posudky, ale když se práce neprovádí do důsledku, čert ví, co z toho vykvete.

8.8.2020 v 20:48 | Karma: 36,20 | Přečteno: 1967x | Diskuse| Společnost

Otto Černý

Franta Sauer z Prahy 6

Obrazoborci jsou zvláštním typem lidí, kterým se daří nejvíce v situacích, kdy je nic neohrožuje. Takové parádní hrdinství, co nestojí víc než nějakou tu motyku nebo provaz, případně jeřáb.

4.4.2020 v 18:17 | Karma: 41,28 | Přečteno: 1908x | Diskuse| Politika

Otto Černý

Bolševník velkolepý a Karla Maříková

Bolševník velkolepý! Impozantní, dravá, životaschopná rostlina. Superlativy dostanou trhliny, když zjistíme, že jde o obtížný, těžko zničitelný nepůvodní invazní druh, který se musí likvidovat už u kořenů, nenechat vykvést.

9.3.2020 v 14:57 | Karma: 38,29 | Přečteno: 1370x | Diskuse| Politika

Otto Černý

„Přišel čas, si vzít naši zemi zpátky!! (V. Klaus ml., 10.06.19)

Málokdy se stane, že můžeme nahlížet do vlastní budoucnosti. Před pér desetiletími bylo Švédsko zemí dveří bez klíčů, bez plotů, vstřícných klidných sousedů, vzor slušnosti a příklad národní hrdosti. To bylo Švédsko minulosti.

5.7.2019 v 9:42 | Karma: 43,26 | Přečteno: 2367x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1827x
zastánce tradičních hodnot, které se přirozeně utvářely s vývinem společnosti a na nichž stojí základy naší evropské civilizace, aktivní odpůrce sovětské invaze, pol. vězeň, signatář CH77, emigrant ve Švédsku, redaktor Severských Listů, nyní v ČR. Zastánce de Gaullových ideí Evropy od Lisabonu až po Vladivostok.

Aktivní člen Trikolora hnutí občanů-

"Co je možné se udělalo, co je nemožné, se udělá!"

Seznam rubrik