Brno – 24 hodin on line: tři přepadení, jeden pokus o vraždu a žádné problémy ve Švédsku.

Brno? Ne, jen pro ilustraci, ale Malmö, švédské město se 300000 obyvatel velikostí podobné Brnu, kde 38 % obyvatel je nešvédského původu v první generaci. 

Čili Malmö 24 hodin on line 8.- 9. února:

23:01 – ozbrojené přepadení večerky třemi muži. Muži ohrožovali obsluhu noži a železnou tyčí. Ukradli hotovost a cigarety.

02:00 - několik výstřelů na zaměstnance, který uklízel sníh. Střelné rány do obou nohou, zad a hlavy. Bojuje o život. V 07:00 zadržený podezřelý 15letý výrostek a vzat do vazby.

14:00 – kontrola podezřelé osoby v centru. V bytě nalezené drogy a automatické zbraně

17:23 – přepadení osamělého muže, úder do hlavy, pokus o odcizení telefonu. Policii se útočníka podařilo zadržet

19:11 – ozbrojené přepadení obchodu dvěma muži. Podařilo se jim zmizet

19:15 – založený požár ve sklepě v činžovním domě

www.24malmo.se

 

Před časem jsem na blogu iDnes publikoval článek o průzkumu Národní operativního oddělení švédské policie.  Výzkum tehdy určil 55 oblastí, které se daly nazvat jako „napadnuté“, v normální řeči vlastně vyčleněné ve srovnání se standardním společenstvím, (utsatta = vystavené něčemu), tedy oblasti, kde pravomoc policie a státních orgánů je nějakým způsobem omezena.

15 oblastí spadalo pod definici „zvlášť vyčleněné oblasti“ a 15 z nich jsou v hlášení jsou označená červeně, z toho čtyři ve Stockholmu.

Červeně označené oblasti znamenají, že „vysoce problémová oblast, kde řešení situace vyžaduje zákrok všech státních úřadů a kde situace je hodnocená jako akutní“

Z policejního posudku vyplývá, že se jedná o oblasti, kde vládne téměř bezpráví, kde zločinnost bují zcela otevřeně, kde se nikdo ze svědků se neodvažuje spolupracovat s policii, a kam se policie občas ani sama nedostane.

Večerník AFTONBLADET se před rokem zaměřil na čtyři stockholmské oblasti, které jsou v průzkumu policie uvedené. Tři oblastí mají mezi 12-15000 obyvateli, jedna oblast 35 000 obyvatel.

V každé té čtvrti je v registru Kriminální služby evidováno více jak 300 problémových osob s kriminální minulostí, v té nejlidnatější čtvrti, téměř 1000 osob. V průměru to znamená 2,5 – 3 % v poměru k obyvatelstvu.

Policie do těchto oblastí chodí v zesílených hlídkách se dvěma auty opatřené bezpečnostními skly. Při své práci bývá napadána kameny, laserovými paprsky, v některých případech shluky nenávistných osob, které se pokouší osvobodit zadržené podezřelé osoby. V některých případech policie shledá, že riziko pro ně je větší, samotný případ není tak zásadní a nevyváží možná rizika pro zasahující policii, tak raději volí ústup.

Obraz nezákonné činnosti je všude stejný: otevřený obchod s drogami, vydírání, napadání osob, ničení veřejného prostranství, krádeže, pašeráctví, požáry aut, vykrádání bytů, držení zbraní, sexuální obtěžování atd.

Oblasti jsou nebezpečné pro evropsky oblečené ženy, Židy, ale v některých případech i pro muslimské ženy, které by vyšly „nevhodně“ ustrojené, vyplývá z hodnocení policie. Zaměstnanci údržby musí případně nosit helmy, protože jsou vystaveni házení předmětů z domů.

V oblastech existují centra, kde se rekrutují osoby inklinující k náboženskému násilnému extrémismu. Jsou náznaky, že se tato ideologie s úspěchem šíří i mezi mladistvými.

http://aftonbladet.se/nyheter/krim/article22190105.ab

Podotýkám, že tato zpráva se vztahuje k situaci ještě před migrační tsunami, k roku 2014. Co je příznačné v těchto a podobných zprávách, že se nedozvíte etnický původ osob.

Přeneseno do českých podmínek, znamenalo by to, že 15 oblastí ve velikosti většího okresního města, tedy 15 větších okresních měst, je více či méně od vládou kriminálních skupin.

V DVTV hovořil na téma začlenění přistěhovalců ve Švédsku Martin Veselovský se spisovatelkou Kateřinou Janouchovou, dcerou Františka Janoucha, dříve předsedy Nadace Charty 77 v zahraničí, která žije od dětství ve Švédsku a vlastními slovy situaci ve Švédsku popsala. V podstatě řekla, že integrace migrantů zcela selhala, že se lidé ozbrojují, bojí se. Tím se dotkla svaté pravdy švédského establishmentu, že je vlastně vše v pořádku.  Strhla se lavina, kdy byla obviňována z nepravdy, její knihy byly stahovány z obchodů, byla nařčena z rasismu apod., ale na druhé straně jí mnoho Švédů podpořilo.

Svoje nenávistné polínko si v ČR přidal vydavatel Britských listů Jan Čulík, který publikoval článek s odkazem na největší švédský, z českého pohledu levicově liberální deník Dagens Nyheter, kde uvedl jako nadpis článku: „Lživý rozhovor Martina Veselovského s Kateřinou Janouchovou v DVTV ohrožuje demokracii“.

Pan Čulík v tomto případě účelově lže. Článek ve švédštině měl originální název: „TV-intervjun med Katerina Janouch sprider rykte a fördomar“, v překladu: „TV interviewu s Kateřinou Janouchovou šíří (nepodložené) zvěsti a předsudky“.  Článek napsal Čechošvéd Hynek Pallas, syn Jiřího Pallase, signatáře Charty 77, který po podpisu Charty 77 dobrovolně emigroval do Švédska. I Jiří Pallas si ve švédských médiích na Kateřinu přisadil. Švédský časopis Folket i Bild to škodolibě komentoval slovy, že jde o „českou vendetu“, kdy nejspíš narážel na starou averzi J. Pallase vůči Fr. Janouchovi.

Hynek Pallas v komentáři veřejně nařkl K. Janouchovou, že je „užitečný idiot, že nahrává ruské propagandě a že poškozuje dobré jméno Švédska". Tvrdil, že K. Janouchová šíří dezinformace, které extrémistické pravicové síly využívají v Česku, které je nejvíc rasistickou zemí v Evropě“.  (Rozhovor s K. Janouchovou, MfD 21.01.17)

Před týdnem se nekorektně ozval Peter Springare, švédský policista ze stopadesátitisícového Örebro, kriminalista, který natvrdo bez obalu na svém FB popsal „společenský přínos“ přistěhovalců. Napsal, že je mu to jedno, že jde stejně do důchodu a popsal svůj pracovní týden od pondělí do pátku: znásilnění, znásilnění, hrubé znásilnění, znásilnění a přepadení, vyděračství, vyděračství, ohrožování, útok na policistu, obchod s drogami, pokus o vraždu, zase znásilnění, zase vydírání a napadení“ Podezřelí: Ali Mohamad, Mohammed, Mohammed Ali, znovu, znovu, znovu Christoffer, ano, jedno švédské jméno se tam připletlo, v případě narkotik, Mohammed, Mahmod Ali, zase a zase. Země, které v této souvislosti za tím vším stojí: Irák, Irán, Turecko, Sýrie, Afganistán, Somálsko, Somálsko, Sýrie opět, Somálsko, neznámá země, neznámá země, Švédsko. O polovině podezřelých nevíme odkud pochází, protože nemají platné doklady. Což nejčastěji znamená, že o své identitě lžou“.

FB skupina na jeho podporu už má více jak 180000 členů a jejich počet roste. Švédský ministerský předseda neví, že by situace v zemi byla kritická, zato policejní ředitel se opatrně postavil na stranu svého podřízeného s tím, že je to jeho soukromý názor. (Sta Upp För Peter Springare)

Naproti tomu jeho vlastní policejní nadřízený v Örebro podal oznámení na státní zastupitelství ohledně „podněcování nenávisti proti národnostní skupině“. Přesto právní odborníci tvrdí, že nemůže být za své vyjádření odsouzený, protože zase naopak existuje „svoboda slova“ a ta má větší váhu než neadresné vyjádření.

https://www.svd.se/nej-polisens-uttalande-ar-inte-hets-mot-folkgrupp"

Názor ať si udělá každý sám. Pro doplnění uvádím vyjádření poradkyně prezidentského kandidáta Michala Horáčka, Magdy Vašáryové, které charakterizuje stejný přístup k problému imigrace části našeho politického establishmentu, přístup, který kdysi tak krásné Švédsko srazil na kolena:

„Chápu, že pro jednoduché lidi a tetky na vesnici, které straší naše vláda, že je tam přijdou (uprchlíci) znásilňovat, je velmi těžké a nedivím se jim. V žádném případě je za to neodsuzuji. Ale je věcí nás a mladých lidí, abychom jim vysvětlili, že je to jen propaganda, které není třeba věřit.“

www.expres.cz/magda-vasaryova-uprchlici...dvk-/zpravy.aspx?c...

Tak co na to my, jednodušší?

Otto Černý

Autor: Otto Černý | neděle 12.2.2017 15:11 | karma článku: 43,75 | přečteno: 2727x