Diskuse

Legislativní obruče EU – zákon o „praní špinavých peněz“.

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PH

petrph

7. 5. 2012 8:43
zlatý voči

Nejen že by to mohl někdo bonznout, sami banky mají ze zákona povinnost nahlašovat tyhle podezřelé platby. Ovšem, tipnu si,  na pobočkách bank probíhají řádově tipnu si desetisíce jak převodů tak tisíce výběrů , ale tak i vkladů v těhle výši (třeba obchodníci z tržeb), že je prakticky nemožné aby všem banka zablokovala účty a pak si je  "předvolávala k vysvětlení". A pochybuju že by podobným stylem fungoval i analytický útvar MF. 

že to tak nefunguje ukážu na jednoduchém příkladu. Už ze zákona mají být všechny platby nad 100 000 prováděny online. Čili, alespoň v těchto případech kdy si někdo vybírá nad 100 000 Kč, by měly vyžadovat nikoliv nějaké "vysvětlení", ale skutečné doložení na co ty peníze v hotovosti potřebuje,jinak by mu ty peníze ani nemohly vyplatit...Což je fantasmagorije...

0 0
možnosti

Ottis300

7. 5. 2012 9:15
Re: zlatý voči

To, co jsem popsal se opravdu stalo, řeší to Finanční arbitr, jsou zapojení i právníci. Ten zákon je navíc velice gumový, ale samotné znění zákona se ovšem výlučně odkazuje na "legalizaci výnosu z trestné činnosti". Čili jiná podzření by tu neměla hrát úlohu. Ovšem i tak: veškerá šetření mají být v rukou policie.

0 0
možnosti
JD

Krokodyl1

7. 5. 2012 3:28
Souhlas

a karma! R^

0 0
možnosti
K

kram.bigbloger.lidovky.cz

7. 5. 2012 1:22
Civilizovane zeme maji zakony kde se prokazuje puvod penez

AML (Anti-Money Laundering) je beznou regulaci ve vyspelych zemi. Naprikad tady v Britanii musite z tohoto zakona skladat zkousky jmenuje se AML 2007 (http://www.oft.gov.uk/OFTwork/aml/money-laundering/) Obsahuje veci, jako vysvetleni toho, jak je precin postaven. Napriklad dopoustite se poruseni nejen, kdyz vy sam vedome provedete prani spinavych penez, ale rovnez, pokud vase organizace, kde vykonavate vedouci funkci, nebo jste jejim vlastnikem, nema dostatecne procedury zabrani prani spinavych penez, rovnez porusujete zakon. Pokud tohle zacne platit v CR, tak zadni Koucourkove a nejasny puvod penez u politika nebude platit. Podle britskych zakonu musite puvod penez prokazovat, nikoliv, ze neco "odklonite" jako v Cesku. Rovnez akce VV, nebo Bem - Janousek, by neproslo ani nahodou podle Anti-Bribery Law 2010 by okamzite Bem spachal skutkovou podstatu prijeti uplatku - a je jedno zda to jsou boty hladina v UK je 100 liber.

1 0
možnosti
FM

František Matějka

7. 5. 2012 5:25
Re: Civilizovane zeme maji zakony kde se prokazuje puvod penez

Termín "vyspělá země" znamená co?

0 0
možnosti
FM

František Matějka

7. 5. 2012 0:30
.

R^

1 0
možnosti

Ottis300

7. 5. 2012 9:11
Re: .

To je hodně o tom, o čem Vy často píšete: o bezmocném občanu. V popsaném případě jste rukojmí civilních úřadů, dokonce soukromé firmy, které suplují práci "orgánů činných v trestním řízení". Nota bene, občan musí dokazovat nevinu! A stát, který by měl občana chránit a jeho občanská práva v co nejvyšší míře respektovat, se toho účastní.Kde to jsme? Kdosi někoho udá a místo, aby se prošetřilo, má-li udání věcný podklad, tedy se prošetřil i udavač, tak se skřípne třeba zcela nevinn. Kdyby šlo o milóny, ale v tomto případě šlo o částku, kterých se na účtech objeví denně množství. Udání by neměl řešit nějaký civilní úřad, ale policie, která jedná podle zákona. To je podstata věci.

0 0
možnosti